Podboj Zachodu

Temat: Kwiecień 2004 wiosenne dzieciaczki :)))
Ostatnio robiłam rutynowe badania: morfologia, mocz, cytologia. Powiedzcie mi czy wynik cytologi taki: "cytogram II, normotypowe komórki nabłonka tarczy, umiarkowany odczyn zapalny", jest w normie???? a co do morfologii to wyniki są następujące: WBC 6100 RBC 3780000 HGB 11,4 HCT 33.1% co o tych wynikach sadzicie? Napiszcie jeśli znacie sie na tym Dzięki
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=3825



Temat: Wpisz swój wyniki z wycinków
Tak,istotnie to stan przednowotworowy,obecnie wyleczalny w 100%.Zmiany o typie CIN III masz na tarczy i w kanale szyjki- tych zmian masz duzo,nablonka normotypowego masz malutko.Wyskrobiny z jamy macicy prawidłowe.Poza tym szyjka w przewlekłym stanie zapalnym.Cin III raczej postepuje/w 90% moze przejść w nowotwor w czasie 2-6 lat-jak dla mnie -to dość szybko.Praktycznie do usunięcia-ale czy tylko szyjka,czy całość -to już zależy od dalszych badan i wspolnej decyzji-Twojej i lekarza.Jeszcze nie masz raka,ale zmierzasz ku niemu.Słuchaj lekarza.Pozdrawiam całuśnie
Źródło: cytologia.fora.pl/a/a,146.html


Temat: wynik biopsji tarczycy
Witam wszystkich! Proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyniku badania tarczycy. Mam nadzieję, że nie ma czym się zbytnio martwić, ale chciałabym się upewnić Oto wynik: żczyzna lat 33 Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa celowana zmiany prawego płata tarczycy. Płat prawy tarczycy dł 76mm. W centralnej okolicy tego płata widoczna jest duża izoechogenna zmiana lita o wymiarach 46x26x35mm-b.a.c.c.Niewielka ilość prawidłowego miąższu widoczna jest w obu biegunach. Obraz makroskopowy odpowiada zmianie łagodnej centralnej części prawego płata tarczycy Normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy rozproszone w grupach i kilku płatach makrofagi jedno i wielojądrowe oraz koloid. Skoro zmiana jest łagodna to chyba niegroźna? Liczę na szybką odpowiedź, bo kolega się trochę martwi Pozdrawiam agajane
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1407


Temat: pilne!!! wyniki z badań biopsji
Dzień dobry mam ogromną prośbe, Jesteśmy kobietami w wieku 50 lat. Otrzymałyśmy dzis wyniki badań z biopsji tarczycy oraz lewego sutka jesteśmy troche zaniepokojone czy mogą państwo wytłumaczyć nam co tak naprawde oznaczają te wyniki. Bardzo prosze o ich wytłumaczenie: sutek lewy: fibroadenoma tarczyca-cieśń: nieliczne grupy normatypowych tyrecytów. oraz swojej siostry tarczyca prawy i lewy płat: PP: Masy koloidu z licznymi płatami normotypowych tyreocytow oraz liczntmi makrofagami. LP: grupy normotypowych tyreocytów.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=127


Temat: pilne!!! wyniki z badań biopsji
słowo fibronadenoma wskazuje, że nie jest to rak, tylko włókniak (czyli guz, ale łagodny) przynajmniej w miejscu, w którym był nakłuwany. zapytaj lekarza prowadzącego, co z tym dalej proponuje robić, bo nie wiem, jak duży jest ten guz normotypowe tyreocyty to nic innego, jak prawidłowe komórki tarczycy masy koloidu z licznymi makrofagami - to mnie trochę martwi, bo makrofagi mogą wskazywać na stan zapalny, to chyba będzie wymagało pogłębienia diagnostyki
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=127


Temat: Co oznaczają te wyniki badań ?? (Tarczyca)
Bliska mi osoba zrobiła sobie ostatnimi czasy badania tarczycy , a oto ich wynik : "Strzępy utkania pęcherzykowego tarczycy , drobne normotypowe tyreocyty , liczne rozproszone makrofagi obładowane hemosyderyną ." Wyczytałam na internecie , że makrofagi obładowane hemosyderyną , to tzw. komórki wad sercowych . Czy to prawda ???? Niepokoje się tymi wynikami , więc proszę o szybką odpowiedź na moje pytanie . Co to wszystko oznacza ???? To coś grożnego ???? Byłabym wdzięczna , gdyby ktoś mi to szybko wyjaśnił . Z góry dziękuję . [/code][/list][/list]
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=137


Temat: Tarczyca
Witam w koncu mam wyniki biopsji,pomozecie mi je zinterpretowac ????. Prawy płat tarczycy-Bezpostaciowe masy bogatobiałkowe oraz grupy i płaty normotypowych tyreocytów. Lewy płat tarczycy-Grupy i płaty normtypowych tyreocytów.Dziekuje...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=87


Temat: guzy tarczycy
Ostatnio zauważyłam u siebie guz w ok. tarczycy. zrobiłam USG. W skrócie: tarczyca powiększona w zakresie pł. prawego ok 11,8cm3, obj.. prawego ok. 4,8cm3. W pł. prawym izoechogenny dobrze odgranicz. guzeko śr. 11mm i drobne hypoechogeniczne dobrze odgraniczone guzki o śr. do 4,2mm. W pł. lewym lito-cystyczny d.odgraniczony guzek 22x17,6x40mm, i kilka d.odgraniczonych hypo i izoechogenicznych guzków do 6mm. Obraz odpowiada struma nodosa. Zalecono BAC. Oto jej wynik:normotypowe tyreocyty rozproszone, tworzące płaty i układy drobnopęcherzykowe. Koloid rozlany i grudkowy.Pojedyńcze makrofagi i strzępy tkanki łącznej. Obraz cytolog. odpowiada wolu guzowatemu. TSH mam w normie, OB też, od dłuższego czasu mam b. nieznacznie obniżony hematokryt (0,36). Lekarz rodzinny sugeruje, że wszystko jest ok., endokrynolog powiedział: natychmiastowa operacja. Wczoraj zaszczepiłam się przeciw żółtaczce - ale nie chciałabym pochopnie działać. Dodam tylko, że w ub. roku zmarła mi mama (nowotwór), ojciec po udanej operacji rak płuc, siostra ojca z powodu raka płuc nie żyje, siostra mamy po udanej operacji raka narządów rodnych. Proszę o waszą interpretację. Pozdrawiam i dziękuję.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=103


Temat: guzy tarczycy
Witam ponownie. Byłam u lekarza kazał mi zrobić biopsję prawego płata tarczycy i TSH, T4F i T3F. Oto wyniki: Biopsja guzki prawego płata największy ok. 3,5 cm. Rozpoznanie mikroskopowe niezbyt liczne płaty, układy wielkopęcherzykowe i grypy normotypowych tyreocytów, koloid, nieliczne limfocyty. Obraz przemawia za zmianą łagodną. TSH 0.893, T4F 1.25, T3F 4.43. Co można powiedziec o tych wynikach ? Jak narazie lekarz nie zelecił mi operacji.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=103


Temat: choroby tarczycy
mam pytanie takie: odebralam wyniki biopsji ale nie wiem co wogole oznaczaja, niecierpliwie sie, bo do lekarza jeszcze troche musze poczekacoto moje wyniki: Rozpoznanie:Kod Y.99.91-3x BAC 2 zmian tarczycy: 1.guzek hypoechogenny w ok bieguna dolnego plata prawego sr.0,8cm 2.guzek hypoechogenny w ok.bieguna dolnego plata lewego sr.0,8cm Material diagnostyczny: Nieliczne platy i grupy malych normotypowych tyreocytów,pojedyncze makrofagi,krew. Struma nodosa glandulae thyroideae TSH -1,240 uIU/ml FT3 -2,57 pg/ml FT4- 1,210 ng/dl prosze o wyjasnienie jesli jest to mozliwe bo przyznam ze bardzo sie denerwuje, i jeszcze jedno pytanie czy to normalne ze 4 dni po biopsji moze nadal bolec gardlo bo mnie boli, choc zapewniano mnie ze gora 2 dni poboli. dziekuje za pomoc
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=9


Temat: choroby tarczycy
mam TSH-1,240 uIU/ml z.ref.: ( norma 0,27-4,20) FT3-2,57 pg/ml z.ref.: ( norma 2,57-4,43) FT4-1,210 ng/dl z.ref.: ( norma 0,9-1,7) tak mam napisane na wynikach z laboratorium. Rozpoznanie:Kod Y.99.91-3x BAC 2 zmian tarczycy: 1.guzek hypoechogenny w ok bieguna dolnego plata prawego sr.0,8cm 2.guzek hypoechogenny w ok.bieguna dolnego plata lewego sr.0,8cm Material diagnostyczny: Nieliczne platy i grupy malych normotypowych tyreocytów,pojedyncze makrofagi,krew. Struma nodosa glandulae thyroideae
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=9


Temat: Czerniak - wynik i wątpliwości
Witam. Mam wątpliwości związane z ostatnim wynikiem badania histopatologicznego mego Taty. Tytułem wprowadzenia napiszę, że rok temu wycięto mu zmianę pierwotną z boku twarzy, poniżej ucha, która okazała się być czerniakiem (Clark IV, Breslowa nie określono). Na przestrzeni roku były badania kontrolne USG, RTG płuc, CT głowy. Wszystko było OK. Ale... Niedawno Tata miał usunięte dwa podejrzane miejsca, z których pierwsze było znamieniem na powierzchni skóry pleców, a drugie było guzkiem wyczuwalnym i widocznym POD skórą na szyi, ale bez żadnej widocznej zmiany na samej powierzchni skóry. Taka „gula” pod normalnie wyglądającą skórą . Tak wygląda cały opis badania: OPIS MATERIAŁU: 1. Zmiana z okolicy pleców. Wycinek skóry o wym. 3,5x2,5 cm. W centrum zmiana o największym wymiarze 1,8 cm nieznacznie wyniosła i nieznacznie ciemniejsza. 2. Zmiana z okolicy szyjnej lewej. Wycinek skóry o wym. 1,5x2,5 cm. W tkance podskórnej szarobrunatny guzek o największym wymiarze 1,2 cm. ROZPOZNANIE: 1. Carcinoma basocellulare superficiale. Zmiana została usunięta z marginesem tkanek normotypowych. 2. Melanoma malignum nodulare. KONIEC OPISU. Nasuwają mi się takie wątpliwości. Czy może być tak, że tej melanomy nie wycięto w całości, skoro przy drugim guzku (podskórnym) nie ma żadnej uwagi o marginesie (a jest taka przy opisie pierwszego wycinka)? Czy w ogóle określa się margines w przypadku guza w tkance podskórnej? Czy ten guz podskórny jest nową zmianą pierwotną melanomy, czy też jest to już meta? Czy jest to wznowa lokalna? Guz w tkance podskórnej na szyi pojawił się w odległości ok. 18 cm od tej zmiany pierwotnej sprzed roku (z prawej części twarzy). Co z tym dalej robić? Na lekarza „prowadzącego” (że się tak wyrażę) niestety liczyć nie mogę, nie był nawet specjalnie zainteresowany wycinaniem tego guzka podskórnego, musiał Tata mocno naciskać... Lekarz to bagatelizował (!!!) O carcinomie już sobie poczytałem. Tylko co z tą melanomą teraz?? Pomóżcie, proszę!
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1033


Temat: WOS
Egocentryzm – przypisywanie sobie wyjątkowej wartkości jako jednostce i przeciwstawienie jej przeciętności ogółu. Społeczeństwo to duża, wyodrębniona grupa ludzi, charakteryzująca się istnieniem więzi społecznej, zdolna do samoorganizacji, żyjąca na określonym obszarze i mająca swoje odrębne instytucje (ekonomiczne, polityczne, kulturowe itp.) Kultura to całościowy sposób życia charakterystyczny dla danej zbiorowości, na który składa się wszystko to, co ludzie „robią, myślą i posiadają” jako członkowie społeczeństwa (wzory działania, myślenia i wyposażenia materialnego) Typy kultury: kultura idealna (albo symboliczna, czyli zespół typowych dla danej społeczności poglądów, wierzeń i przekonań), materialna (typowe dla danej kultury obiekty, np. narzędzia, ubrania, typy domów itp.), normatywna (typowy dla danej społeczności zestaw reguł postępowania, wzory zachowań). Kultura masowa – adresowana do szerokiego kręgu (masy) odbiorców. Subkultury wynikają z kontestowania tradycyjnych wartości i autorytetów społecznych. Kultura narodowa, typowa dla danego narodu kultura idealna (a tu m.in. język), materialna i normatywna. Socjalizacja jest to proces polegający na rozwoju człowieka z organizmu biologicznego w istotę społeczną, kształtowaniu jego osobowości, przekazywaniu wiedzy, systemu wartości, normo, wzorów, zachowań i umiejętności potrzebnych do sprawnego funkcjonowania w społeczeństwie i przyjmowania w nim różnych ról. Socjalizacji dokonuję się przez oddziaływanie środowiska społecznego (rodziny, kolegów), osób (rodziny, nauczyciela), lub instytucji (szkoły, kościoła). Rodzaje wartości: moralne, prawne, religijne, polityczne, ekonomiczne, estetyczne, naukowe. Grupa społeczna – pewna liczba osób połączonych ze sobą względnie trwałymi więzami społecznymi (np. rodzina), mająca wspólny cel (np. partia polityczna) i wspólny system wartości. Naród – rodzaj wspólnoty, grupy powstałej w efekcie procesu dziejowego. Charakteryzuje się poczuciem wspólnych dziejów, kultury i tradycji. Przynależność do narodu dokonuje się współcześnie w drodze samookreślenia się jednostki, regulowanego jednak przez innych członków danego narodu. Mniejszości narodowe to małe grupy narodowe zamieszkujące dane terytorium lub państwo, wykazujące wspólne cechy etniczne, religijne, kulturowe lub językowe, które odróżniają je od pozostałych jego mieszkańców. Czynniki narodotwórcze: wspólna kultura, historia, symbole, wspólne pochodzenie etniczne, terytorium, wspólna organizacja polityczna, więzi ekonomiczne, więzi społeczne.] Kosmopolityzm – osoba prezentująca tą postawę uznaje, że ojczyzną jest cały świat, więzi narodowe i historyczne nie mają dla niej większego znaczenia. Patriotyzm – to podstawa poszanowania i umiłowania ojczyzny, stawianie dobra kraju ponad interesy osobiste, połączona z szacunkiem dla innych narodów i kultur. Nacjonalizm – człowiek podzielający takie poglądy jest przekonany, że wartością nadrzędną jest naród, w praktyce nacjonalizm jest jedną z najniebezpieczniejszych postaw człowieka podzielający często prowadzi do konfliktów. Szowinizm – bezkrytyczny stosunek do własnego narodu, niedostrzeżenie jego wad podzielający wyolbrzymienie jego zalet, skrajna odmiana nacjonalizmu. Rasizm – wg ludzi wyznających ten pogląd wszystko zależy od jego rasy. Opierając się na pseudonaukowych badaniach dokonują podziału na rasy lepsze i gorsze. Rodzina – podstawowa grupa społeczna złożona z osób połączonych ze sobą więzami pokrewieństwa, małżeństwa lub powinowactwa.
Źródło: aleklasa.fora.pl/a/a,85.html


© 2009 Podboj Zachodu - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates